عرصه سوم– مرحله دوم دادگاه تریبونال به مدت سه روز از 25 تا 27 اکتبر در شهر لاهه هلند برگزار می شود. مرحله اول این دادگاه در ژوییه 2012 در لندن و با شرکت گروهی از قضات و حقوق دانان بینالمللی و جمعی از افرادی که در جمهوری اسلامی به خاطر فعالیتهای سیاسی به زندان محکوم و هم شکنجه شده بودند،برگزار شد. درمرحله نخست این دادگاه اظهارات شاهدان درزمینه بازداشت ،حبس و نحوه برخورد مسئولین با زندانیان و فجایع رخ داده در زندان های جمهوری اسلامی درحضور گروهی از شرکت کنندگان و نمایندگان رسانهها بررسی شد.
در بخشی از مصاحبه عرصه سوم (درمورد دادگاه اول) با پیام اخوان استاد دانشگاه درکانادا و از مسئولین و برگزارکنندگان دادگاه تریبونال میخوانیم که :
«این دادگاه در واقع دادگاه مردمی است و محاکمه ای هم که در این دادگاه صورت می گیرد سمبولیک است. در واقع با این هدف که مردم ایران و جامعه بین المللی به واقعیت اعدام های سال ۶۷ پی ببرند، چون تا همین امروز هم جمهوری اسلامی حاضر به اعتراف و قبول کشتار هزار ها ایرانی در سال ۶۷ نشده است. خیلی از ایرانی ها هم هنوز از واقعیات و جزییات این اعدام ها خبر ندارند. این دادگاه برای تنبیه فرد خاص یا افراد خاصی نیست بلکه فقط به کسانیکه که جان سالم از آن جنایت ها به در بردند و یا عضوی از خانواده شان را از دست داده اند، این امکان را می دهد تا داستان هایشان را این بار پشت تریبون های بین اللملی بگویند. در اولین قدم باید مدارک موثق در خصوص این جنایت تاریخی ثبت شود. و این دادگاه این کار را انجام خواهد داد. تا نشان دهد که چه اتفاقی افتاده، چگونه و چرا و مسئولانش چه کسانی بوده اند. بعد می توان امیدوار بود که یک روز حداقل عده ای از مسئولان این جنایت ها به پای میز محاکمه کشیده و مجازات شوند. اما در حال حاضر این مرحله فقط حقیقت یابی و تهیه گزارش است. درست است که مسئولان حکومت جمهوری اسلامی الان قدرت دارند، اما همیشه این طور نخواهند ماند و آنها هم مانند بقیه دیکتاتورها مجازات خواهند شد.
سایت ایران تریبونال در بخشی از اطلاعیه جدید خود درباره برگزاری مرحله دوم دادگاه در لاهه می نویسد:
“ دادگاه مرحله دوم ترکیبی خواهد بود از یک تیم هفت نفره از سرشناس ترین قضات و حقوق دانان و شخصیتهای مستقل و برجسته جهانی از کشورهای کنیا، افریقای جنوبی، فرانسه، بلژیک، انگلیس و امریکا، یک تیم دادستانی متشکل از 7 حقوق دان ایرانی و غیر ایرانی ، یک تیم حقوقی متشکل از چهار حقوق دان و آکادمیسین جوان ایرانی و نوزده شاهد با ترکیبی از زندانیان سیاسی و خانواده ها و کارشناسان حقوقی و شاهدان عینی. یکی از اسناد مهم مرحله دوم دادگاه، گزارش کمیسیون حقیقت یاب خواهد بود.”
برای اطلاعات بیشتر ازاین رویداد به سایت ایران تریبونال مراجعه کنید.