عرصه سوم– اخبار اعتراضات مدنی شهروندان ایرانی به فقدان آزادی فردی، تبعیضات جدید علیه مهاجریی افغان و اعتراض به بازداشت روزنامه نگاران را به همراه بخش دیگری از خبرهای هفته گذشته در گزارش پریسا کاکایی میخوانید.
گردهمایی اعتراضی درپاریس
در پاریس، سازمان گزارشگران بدون مرز، در حرکتی نمادین به ادامه بازداشت روزنامه نگاران در ایران اعتراض کرد. این طرح با همکاری و حضور دهها تن از اعضای سازمان گزارشگران بدون مرز و روزنامهنگاران تبعیدی ایران در مقابل دفتر سازمان دولتی ایرانایر در شانزه لیزه پاریس اجرا شد. دویچه ولهمناسبت برنامه مزبور را نهمین سال روز مرگ زهرا کاظمی عکاس ایرانی – کانادایی دراثر ضرب و شتم پس از زندانی شدن ، سومین سال روز مرگ علیرضا افتخاری خبرنگار در خرداد سال 88و نخستین سالگرد مرگ هدی صابر و هاله سحابی عنوان کرده است. گزارشگران بدون مرز طی بیانیهای، علاوه بر محکوم کردن دستگاه قضایی ایران، جامعه جهانی را به توجه بیشتر به وضعیت زندانیان عقیدتی در ایران دعوت کرده است.
زنان و کمپین علیه حجاب اجباری
گزارش های موجود در مورد ایران، هر روز از افزایش فشارهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی خبر می دهند. در این میان تهدید، بازداشت و آزار شهروندان زن به دلیل نحوه پوشش آنها مسائل و مشکلات زیادی را موجب شده تا حدی که گاه شاهد ممانعت از شرکت آنها در حوزه های متفاوت اجتماعی و یا ممانعت از برگزاری رویدادهایی مانند کنسرت ها به دلیل پوشش و یا حضور زنان هستیم.
از همین رو، گروه “دانش جویان و دانش آموختگان لیبرال دانشگاههای ایران” در اعتراض به حجاب اجباری و با تاکید بر حق انتخاب آزادانه نوع پوشش، اقدام به راهاندازی کمپین “نه به حجاب اجباری“ کرده است که طی آن افراد از سراسر جهان با ارسال تصویر خود هم صدا با گروه مزبور به حجاب اجباری نه می گویند. این گروه با تشکیل صفحه ای در فیس بوک به انتشار عکس های دریافتی پرداخته و در همین زمینه مصاحبه ها و مقالاتی را در وب سایت های مختلف منتشر کرده است.
حمایت مردم از پناهجویان افغانی
از سوی دیگر، در روزهای اخیر، فیس بوک شاهد شکل گیری کمپین دیگری در حمایت از پناهجویان افغان در ایران بوده است. در حالی که اخبار حاکی از تشدید ممنوعیت ها و محدودیت ها نسبت به حضور پناهجویان افغان در شهرهای مختلف ایران است، گروهی از اعضای فیس بوک، کمپینی را به نام ” عذرخواهی از دوستان افغان” آغاز کرده اند که 3425 نفر عضو دارد و در آن ضمن بازنشر اخبار و گزارش های مربوط به وضعیت پناهجویان افغان، به بحث و گفت و گو پیرامون مفهوم پناهجوستیزی و تبعیض نژادی و قومی می پردازند.
نشست سالانه سفیران سبز امید
اما خارج از شبکه های اجتماعی اینترنتی، دانشگاه صنعتی چالمرز گوتنبرگ سوئد، پنج شنبه بیست و دوم تیر ماه، میزبان دومین نشست سالانه سفیران سبز امید بود. در آغاز مراسم، شورای سفیران سبز امید به عنوان برگزار کننده نشست مزبور، پیامی تحلیلی منتشر کرد که در بخشی از آن آمده است: “دومین نشست سفیران سبز امید فرصتی است برای این که بیشتر یاد بگیریم، ضعفهایمان را بررسی کنیم، هم اندیشی کنیم و راههای جدیدی برای گسترش شبکه سفیران سبز امید بیابیم. فرصتی هست تا همراهان بیشتری در سرتاسر جهان پیدا کنیم و مهارتهای لازم برای تقویت کارگروهی را کسب کنیم تا بتوانیم راههای جدید و موثر تری برای کمک به جنبش مردم کشورمان بیابیم. ما سفیران سبز امید به عنوان گروههایی که منشور جنبش سبز را مبنای عمل خود قرار داده ایم در این راه خود را محتاح یاری و همراهی همه کسانی می دانیم که دل مشغول ایرانی یکپارچه، مستقل، آزاد، پیشرفته و مردمسالار هستند. همه کسانی که تنوع و تکثرهای موجود در جامعه مان را به رسمیت می شناسند و دنبال بازتولید استبداد نیستند، و همه کسانی که در استفاده از روشهای مسالمات آمیز توافق نظر دارند و دستشان به خون مردم بیگناه آغشته نیست.” این نشست پس از چهار روز جلسات سخنرانی، گفت و گو و تبادل نظر، پانل و کارگاه های آموزشی، روز یکشنبه ۲۵ تیر ماه پایان گرفت.
حوزه کارگری
بر اساس گزارش ایلنا، خبرگزاری کار ایران، حدود ۲ هزار و ۱۴۳ کارگر توسط دو مجموعه گروه ملی و شرکت تراوس اخراج شده اند. بر اساس این خبر، “گروه ملی در مرداد نود ۴ هزار و ۸۹۰ کارگر داشت که از زمان خصوصی سازی به ۳ هزار و ۵۳۸ نفر کاهش یافت. به عبارتی این مجموعه ۱۳۵۹ کارگر را اخراج کرد. از سوی دیگر تراوس نیز ۸ هزار و ۱۱ نفر کارگر داشت که در مرداد ماه سال ۹۰ به ۷ هزار و ۲۲۷ نفر رسید به این معنا که درمجموع نیز ۷۸۴ نفر کارگر را اخراج کردند.“
این خبرگزاری هم چنین از بی کار شدن 400 کارگر زاگرس خودرو خبر می دهد. تولید این کارخانه که در بروجرد واقع شده است به دلیل قطع روابط کاری با کشور مالزی با مشکل مواجه شده و کارخانه به حالت تعلیق درآمده است. دبیر اجرایی خانه کارگر بروجرد در گفت و گویی با ایلنا از عدم پاسخ گویی مسئولان استانی در قبال مشکلات کارگران زاگرس خودرو سخن گفته و اظهار داشته است: “بسیاری از کارگران اخراجی دورههای آموزشی خود را با هزینه کارخانه در کشور مالزی گذراندهاند و بیکاری این کارگران اتلاف سرمایههای ملی است. “
خشونت کور مامور پلیس
اما در گوشه ای دیگر از شهر، نوجوان ۱۶ساله تهرانی با تيراندازی گلوله پليس کشته شد. رادیو زمانه در این زمینه گزارش می دهد که: “نوجوان ۱۶ساله که از وی با نام علی قاسمی ياد شده، آن روز، همراه با دوستش، در حاشيه ميدان فلکه چهارم خزانه تهران برروی مينیموتورش نشسته بود و مراسم نيمه شعبان را تماشا میکردند، تا اينکه مأمور يادشده به آنها نزديک شد. علی به خاطر همراه نداشتن مدارک موتور و نداشتن گواهينامه قصد داشت آنجا را ترک کند اما مأمور پليس خود را به آنها رساند و وی را متهم به مصرف مشروبات الکلی کرد .به گفته شاهدان عينی، زمانی که علی گفته بود الکل مصرف نکرده، مأمور کلانتری وی را هل داد و وی همراه با موتورش بر زمين افتاد.” در نهایت او از ناحيه صورت و از فاصله ۲۰ سانتیمتری هدف گلوله قرار گرفته و کشته می شود.
آلودگی هوا
خبرگزاری مهر نیز از مرگ خاموش شهروندان تهرانی خبر می دهد. وحید نوروزی، مشاور زیست محیطی معاون شهردار تهران در گفت و گو با مهر گفت: “در شرایط اضطرار آلودگی هوا، خروج مادران باردار، نوزادان، خردسالان، کودکان، کهنسالان و بیماران از خانه آن ها را یک قدم به مرگ نزدیک تر می کند و جسم و جان آن ها را در معرض خطر قرار می دهد.” وی با اشاره به تهدید زندگی و سلامت شهروندان به ویژه اقشار حساس جامعه توسط ریزگردها اظهار داشت: “ریزگردها با آلاینده های هوا متفاوتند و تاثیرات آن نیز با هم تفاوت دارد اما ریزگردها همان طور که از نامشان پیداست به قدری ریزند که به راحتی وارد سیستم تنفسی می شوند.”
زندانیان سیاسی و عقیدتی
24 خرداد ماه، پریناز باغبان حسنی، همسر محمدصدیق کبودوند نسبت به سلامتی وی در پنجاهمین روزاعتصاب غذا ابراز نگرانی کرد. او همچنین از احتمال انتقال همسرش به به بیمارستان طالقانی خبر داد. و پس از پی گیری متوجه شد که کبودوند در اعتراض به استفاده از دستبند و پابند از رفتن به بیمارستان خودداری کرده است. پریناز باغبان، طی ملاقاتی که در همین روز با همسرش داشته از وخامت حال وی خبر داده و اعلام کرده است که او دیگر قادر به تکلم نیست. کمپین حمایت از کبودوند، ضمن انتشار بیانیه ای در حمایت از موسس سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان، به تغییر خواست کبودوند برای ادامه اعتصاب غذا به نقل از همسرش اشاره می کند:” سازمان دیده بان حقوق بشر نیز در حمایت از محمدصدیق کبودوند و بهمن احمد امویی بیانیه ای صادر کرده و خواستار پایان دادن به آزار و اذیت این دو روزنامه نگار شده است.
در حالی که نسرین ستوده، همچنان در زندان به سر می برد، دادگاه انقلاب اسلامی، طی حکمی رضا و مهراوه خندان، همسر و دختر این وکیل و فعال حقوق بشر را ممنوع الخروج کرد. به گزارش کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، این نخستین بار است که فرزند نوجوان یک زندانی سیاسی ممنوع الخروج می شود. در همین ارتباط، شیرین عبادی، برنده جایزه نوبل صلح، نامه ای به یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل، نوشته و در آن به حکم مزبور اعتراض کرده است. به نقل از سایت کانون مدافعان حقوق بشر“خانم عبادی در نامه خود به رئیس یونیسف از او خواست تا این نامه و ضمائم آن در پرونده جمهوری اسلامی ایران ضبط شود تا در آینده نمایندگان حکومت ایران نسبت به آن پاسخگو باشند.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر که از دو ماه و نیم پیش به جهت گذراندن محکومیت ۶ ساله اش به اتهام اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور و عضویت در کانون مدافعان حقوق بشر در زندان به سر می برد، به دلیل تشدید بیماری فلج عضلانی از زندان زنجان به بیمارستانی ولیعصر زنجان منتقل شد. در خبری که توسط رادیو فردا منتشر شده، به ممنوع الملاقات بودن این فعال حقوق بشر نیز اشاره شده است.
بنا بر گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر، کبری بنازاده و صدیقه مرادی، دو تن از زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین، به زندان قرچک ورامین تبعید شدند. این در حالی ست که به نقل از زندانیان، وضعیت زندان قرچک بسیار نامناسب و غیرقابل تحمل است. کبری بنازاده امیری، 56 ساله، دی ماه ۱۳۸۷ در فرودگاه امام خمینی تهران هنگامی که قصد سفر به کشور عراق را داشت، همراه ۱۸ تن دیگر بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. اتهام آنها عزیمت به قرارگاه اشرف در عراق و دیدار با فرزندانشان عنوان شده است که به همین دلیل حکم ۵ سال زندان همراه با تبعید به زندان رجاییشهر را از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه دریافت کرد.
هم چنین در مشهد، صبح روز ۲۱ تیرماه، مأموران امنیتی با حمله به منازل شهروندان بهائی خشایار تفضلی، شایان تفضلی و سینا اقدس زاده را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند. جمعیت مبارزه با تبعیض تحصیلی محل نگه داری این افراد و اتهامات ایشان را نامشخص اعلام کرده است.