عرصه سوم: واکنش فعالان مدنی به تحریمهای بین المللی علیه ایران شدت بیشتری به خود گرفته است. روزنامه گاردین روز گذشته هفدهم مرداد نامه سرگشاده ای از پنجاه و پنج زندانی سیاسی فعلی و پیشین در ایران به باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا منتشر کرد که در آن نامه امضا کنندگان از او خواسته اند تا مانع اجرای مصوبه کنگره آمریکا برای تشدید تحریمها شود و برای کاهش و لغو تحریمهای بین المللی علیه ایران تلاش کند.
در این نامه که ترجمه فارسی آن در بسیاری از رسانه های ایرانی منتشر شده است امضا کنندگان به آثار تحریمها بر شهروندان و جامعه مدنی ایران اشاره کرده اند. در این نامه نوشته شده است:”همه مردم ایران، از جمله خانواده های ما زندانیان سیاسی، و بخصوص اقشار کم درآمد جامعه زیرفشار تورم افسار گسیخته و کمبود دارو و مایحتاج اساسی زندگی رنج می برند. تحریم ها اینک به مجازات جمعی مردم ایران تبدیل شده است. اقتصاد ملی در دو سال گذشته کوچکتر شده و قدرت ملی ایران به عنوان ملت-دولت رو به کاهش است. ضررهای چنین وضعی متوجه همه مردم ایران است و فقط حکومت را زیر فشار قرار نمی دهد.”
فعالان امضا کننده تغییرات سیاسی اخیر در ایران از جمله انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری را به باراک اوباما یادآور شده و می نویسند:”ما فکر می کنیم مناسب است به نتیجه سیاست اشتباهی که یک دهه قبل از سوی دولت وقت آمریکا در قبال دولت رئیس جمهور خاتمی در پیش گرفته شد هم توجه شود . حاصل آن سیاست علاوه بر پیچیده شدن مسئله هسته ای که حل آن در آن زمان بسیار ساده تر بود ، باعث تقویت جریانی افراطی در ایران شد که سهم مهمی در ایجاد شرایط بغرنج امروز داشته است.”
الهه مجردی فعال مدنی و همسر محسن میردامادی یکی از امضا کنندگان توضیحاتی را درباره دلیل ارسال این نامه به رییس جمهوری آمریکا داده است. وی در گفت و گویی با مسیح علی نژاد با اشاره به ملاقات هفته گذشته با همسرش گفته است آنها نگران وضعیت جامعه هستند و با این نامه خواستند در این شرایط تأثیرى بگذارند. به گفته خانم مجردى آنها با اینکه خودشان در معرض نقض حقوق بشرند اما به علت شدت فشار اجتماعى و مادّى بر مردم ترجیح مى دهند پیگیر خواست مردم باشند. در حالى که همین هفته گذشته به بند ٣۵٠ حمله شد و آنها خواستار تشکیل کمیته تحقیق در این باره هم شده اند.
تا کنون تلاشهای مختلفی علیه تحریمهای بین المللی در از سوی فعالان مدنی راه اندازی شده است که از جمله راه اندازی برخی کمپینها در فضای مجازی است. سخنگوی کاترین اشتون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی پیش اعلام کرده بود اگر علت برطرف شود، دليلی برای وجود تحريم وجود ندارد.