ایران زیر سایه کرونا – یادداشت

عرصه سوم: بیش از ۳.۲ میلیون مبتلا و ۲۳۰ هزار کشته آخرین آماری است که از هجوم کرونا بر روی کره زمین تا این لحظه منتشر شده است. در حالی که انتقادها از مدیریت بحران در بسیاری از کشورها افزایش می‌یابد، در اروپا بسیاری از دولت‌ها خود را آماده میکنند تا تغییراتی در مراحل قرنطینه عمومی ایجاد کنند و مردم را به آینده‌ای نا مشخص امیدوار کنند.
در ایتالیا احزاب دست راستی، نخست وزیر را به سواستفاده از شرایط اضطراری متهم کرده اند و در فرانسه مردم امانوئل مکرون را به بی کفایتی در مدیریت بحران.

اما از ایران چه خبر؟

یادداشت شماره یازده – ۳۰ آوریل ۲۰۲۰
امروز پنج شنبه یازدهم اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ می باشد؛ روز گذشته سخنگوی وزارت بهداشت مجموع بیماران کرونا در کشور را ۹۳۶۵۷ نفر و تعداد درگذشتگان در طول ۲۴ ساعت گذشته را ۸۰ نفر اعلام که به این ترتیب مجموع جان باختگان این بیماری به ۵۹۵۷ نفر رسید . حسن روحانی چهارشنبه پیشتر با اشاره به ناروشن بودن زمان پایان ویروس کرونا گفته بود باید خودمان را برای کار و فعالیت آماده کنیم و مبنا را بر این فرض بگذاریم که این ویروس برای مدتی در کنار مردم است در هفته ای که گذشت اهم موارد قابل بررسی به قرار ذیل می باشند:
۱- رئیس جمهور روز یکشنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا به افزایش امکانات درمانی کشور طی روزهای اخیر اشاره و افزود امروز تصمیم جدیدی در زمینه مقابله با کرونا اتخاذ کرده ایم به این ترتیب که کشور بر مبنای ابتلا و شیوع کرونا به مناطق سفید، زرد و قرمز تقسیم می شود؛ مثلا اگر وزارت بهداشت اعلام می کند در شهری به مدت یک هفته ابتلای به کرونا گزارش نشده و فوتی های کرونا در این شهر صفر است، آن منطقه سفید اعلام شود و مناطق دیگر یا زرد یا قرمز هستند. بنابراین بر مبنای سفید، زرد یا قرمز کشور را تقسیم بندی می کنیم. هر استان و شهرستان که سفید شد بلافاصله همه اماکن و بقاع مذهبی در آن جا بازگشایی می‌شود رئیس‌جمهور با بیان اینکه امروز تعداد مناطق سفید کشور بالای صد است، اظهار کرد بعد از اعلام اسامی این شهرها می‌توانند مساجد خود را با رعایت پروتکل ها باز کنند و نماز جمعه با رعایت مسائل مربوطه برگزار شود.
۲- یک کارشناس مسائل اقتصادی در ارتباط با تاثیرات بحران ویروس کرونا بر اقتصاد ایران با اشاره به اینکه ۷۵% جمعیت کشور دچار فقر معیشتی هستند گفت در نتیجه شیوع این بیماری اقشار ضعیف ، متوسط، حقوق‌بگیران و … که قبل از کرونا نیز مشکلات معيشتى، مالی و … زیادی داشتند، اکنون صدمه بزرگی را متحمل شده اند. در چنین شرایطی اعطای وام یک میلیونی دولت به یارانه‌بگیران به یک شوخی می‌ماند. یک میلیون به اقشار یارانه‌بگیر داده شود و بعد به مدت ۳۰ ماه از مقدار یارانه دریافتی آن‌ها ماهانه مبلغ ۳۵ هزار تومان كسر شود، در حالي‌كه منابع مهم درآمدى كشور متعلق به مردم است و قانون اساسى دولت را مكلف كرده كه اين منابع را در راستاى حفظ مصالح ملى و آسايش و رفاه مردم هزينه كند اما دولت در زمان وقوع چنين بحران فاجعه بارى كه بسيارى از مردم را از هستى ساقط كرده و تعداد كثيرى را در فقر معيشتى و فلاكت و نا اميدى بيشتر نسبت به آينده فرو برده و بيكارى را افزون ساخته، به جاى اعطاى كمك هاى بلاعوض از محل منابع مردمى مبادرت به اعطاى وامى نموده كه آن را از مردمى كه معيشت خود ناشى از بى تدبيرى و بی‌خردى و فساد در سياستگذارى هاى اقتصادى و اجتماعى باز پس گيرند.
۳- سخنگوی مدیر حوزه های علمیه در نامه ای به رییس جمهوری از وی خواست ضمن عذرخواهی از مردم!!! نسبت به تصمیم بستن زیارتگاه‌ها و مراسم مذهبی تجدید نظر کند. وی افزوده است در ماه گذشته کارشناسان دولت در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا گزارش آماری و تحلیلی ارائه ‌کردند مبنی بر اینکه برآورد و پیش‌بینی قبلی آنها در خصوص اماکن انتقال و شیوع این ویروس اشتباه بوده است و در بررسی‌های دقیق کارشناسی به این واقعیت دست یافته‌اند که سهم زیارتگاه در انتقال ویروس ۴۴ صدم درصد می‌باشد یعنی اگر دو برابر این آمار هم باشد به ۱ درصد نمی رسد و نماز جمعه‌ها ۲۲ صدم درصد یعنی اگر چهار برابر این هم بشود به ۱ درصد نمی رسد.در ادامه این نامه آمده است طبعاً مردم دیندار و ولایی ایران اسلامی و علما و بزرگان دینی انتظار داشتند در پایان جلسه حضرتعالی که ریاست آن ستاد را بر عهده دارید نسبت به بستن زیارتگاه‌ها و مراسم مذهبی تجدید نظر نمایید و از مردم انقلابی عذرخواهی کنید .ادامه نامه حاکیست متاسفانه نه تنها این اتفاق رخ نداد بلکه بر بسته ماندن حرم‌ها و نماز جمعه‌ها همچنان تاکید می‌ورزید در حالی‌که برخی‌از مکان‌ها که بیش‌از ۲۶ درصد تاثیر گذار در شیوع ویروس بوده‌اند را تعطیل نکرده‌اید!
۴- در پی انتشار کلیپی در شبکه‌های اجتماعی درباره خواص و فواید درمانی و ضد کرونایی نوشیدن ادرار شتر، پلیس تهران خبر از دستگیری این فرد که خود را مدیر داخلی یکی از انجمن های طب سنتی معرفی می‌کند به اتهام گمراهی و تشویش اذهان عمومی شهروندان داده است.
۵- معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه قبل از واقعه کرونا به طور متوسط روزانه ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار مراجعه مردم به مراکز بهداشتی و درمانی داشتیم یادآور شده است در دو ماه اخیر این مراجعات به طرز قابل توجهی کاهش یافته است؛ موارد غیرضرور اهمیتی ندارد اما برای موارد ضروری باید مردم به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کنند. سالانه 15 میلیون بار واکسن به کودکان و افراد بالغ تزریق می‌‌کردیم و هرگونه کاهش در واکسیناسیون می‌‌تواند عوارض جبران‌‌ناپذیری در انواع بیماری‌‌ها ایجاد کند.
سخن آخر : همانطور که قبلا نیز گفته بودیم در دو راهی نان یا جان ، دولت به ناچار نان را انتخاب نموده است البته به یمن کنترل و دستکاری آمار فوتی ها و ابتلاء امید بر آن دارد با ورود عامل سوم که می تواند هر چیز دیگری باشد برای مدت محدود هم که شده از این مهلکه برهد.

​​​​​​ ​ کرونا ادامه دارد

عرصه سوم: ۳ میلیون مبتلا و ۲۰۰ هزار کشته آخرین آماری است که از خطوط مقدم جبهه های نبرد با ویروس کرونا منتشر شده است. کماکان آمریکا با بیش از ۵۴ هزار کشته بیشترین آمار مرگ ر را به خود اختصاص داده و ایتالیا، فرانسه، بلژیک و آلمان در رتبه‌های بعدی نرخ مرگ و میر قرار دارند. این درحالی است که هنوز در بیش از ۴۰ کشور دنیا، با وجود ورود بیماری، هنوز مرگی گزارش نشده است.

اما از ایران چه خبر؟ یادداشت شماره ده – ۲۵ آوریل ۲۰۲۰
شنبه ششم اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ ؛ بازار و تردد عمومی کم کم شکل پیشتر را بخود گرفته و به استثناء تعطیلی مدارس و برخی مراکز باقی به قبل از کرونا برگشته‌اند، طی هفته گذشته وقایع قابل ذکر به قرار زیر بود:

۱- دو ماه پس از شیوع کرونا نظرسنجی‌ها زنگ خطر را در مورد وضعیت شهروندان به صدا درآورده بر این اساس خانواده‌ها هم از نظر تاثیرات روانی کرونا دچار مشکل شده اند و هم درصد زیادی از آنها به شدت تحت تاثیر تبعات اقتصادی آن قرار دارند. عوارض اقتصادی این بیماری، بیشتر متمرکز بر فقرا، افراد روزمزد و شاغلین بخش خصوصی است.

۲- افزایش بی سر و صدای قیمت ها با شیوع کرونا و جلب توجه عمومی به بیماری، موجب فشار بیشتر به اقشار کم درآمد و ضعیف جامعه شده است؛ به گفته یک عضو اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی ایران شیوع ویروس کرونا در کشور به صورت میانگین منجر به افزایش ۳۰ تا ۳۵ درصدی قیمت اجناس در بازار شده است؛ خبر بدتر اینکه او می‌گوید که باید انتظار افزایش بیشتر قیمت‌ها بعد از تاثیر گران‌تر شدن دلار را هم داشته باشیم.

۳- دکتر حریرچی معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز پنج شنبه در حاشیه بازدید از مرکز بهداشت غرب شهر اهواز در گفت‌وگو با ایرنا با بیان اینکه روند ابتلای به ویروس کرونا در کشور سیر نزولی دارد گفت هیچ استانی در کشور وضعیت قرمز ندارد.

۴- حجت الاسلام میرباقری، عضو خبرگان رهبری و رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم در صفحۀ مجازی خود احتمال طراحی ویروس منحوس کرونا را از سوی دشمن دوباره طرح و گفته است: توطئه‌گران جهانی می‌خواهند دین را کمرنگ، زمین‌گیر و استحاله کنند. مسجد و هیأت‌ها نباید رخنه‌پوشِ دولت مدرن باشند. فعال عمل کردن معنایش این نیست که اصول بهداشتی مسلم را رعایت نکنیم اما اینکه محافل مذهبی، مساجد و هیأت‌های مذهبی را تعطیل کنیم خطرناک است. آنها می‌خواهند مساجد و هیأت‌ها را منزوی کنند؛ ما باید این پایگاه‌ها و محافل را فعالتر کنیم.

۵- آیت الله علم الهدی امام جمعه مشهد موضوع بازگشایی حرم امام رضا در ماه رمضان را مطرح نمودند.

۶- پرتاب ماهواره نظامی از سوی سپاه پس از پرسش ها و حاشیه های فراوانی که برای اختراع دستگاه ویروس یاب !!! توسط دانشمندان بسیج ایجاد شده بود این سوال را مطرح نموده که جای بهتری برای هزینه کردن پول وجود نداشت؟

سخن آخر : کرونا مرز، نژاد و ملیت نمی‌شناسد، این بیماری هر کسی را با هر رنگ و نژاد و طبقه‌ای مبتلا می‌کند، اعتماد متقابل دولت و شهروندان بنظر راز موفقیت بر این بیماری می باشد که در هر کشور رنگ و بوی خاص می تواند بخود بگیرد نمونه های واضح آن کشورهای آلمان و سوئد می باشند؛ البته هستند روسای جمهوری که از این موقعیت برای تثبیت شیوه های استبدادی بهره جسته اند برای مثال کشور ترکیه در صدر آنها قرار دارد.

عرصه سوم: کرونا در حالی با سرعت در نقاط مختلف دنیا به جهان گشایی مشغول است که آمار مبتلایان آن اکنون از ۲.۵ میلیون نفر عبور کرده و تاکنون حدود ۱۷۰ هزار نفر را به کام مرگ کشانده است. در برخی کشورها مانند ترکیه و آمریکا آمار مبتلایان با سرعت چشمگیری افزایش می‌یابد و در برخی کشورها پس از اعمال مدتها قرنطینه حالا شاهد کاهش شدت همه‌گیری این بیماری ویروسی هستیم.

اما از ایران چه خبر؟

یادداشت شماره نه – ۲۰ آوریل ۲۰۲۰
امروز دوشنبه اول اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ می باشد؛ از امروز بنا به نظر دولت ضمن رفع محدودیت های ترددهای بین استانی، کلیه کسب و کارها در تهران (شهرستان ها از هفته گذشته) به استثناء مشاغل پر ریسک به وضعیت سابق برگشته و در خصوص مراکز خرید مسقف و پاساژها مقرر شده تا ساعت ۱۸ فعالیت داشته باشند؛ ظاهرا کرونا با بی توجهی مسئولین و بخشی از مردم رنجیده خاطر شده و تصمیم به عقب نشینی گرفته است !!! بنابر این باید به کسب و کار پرداخت ، پس ما هم بیاییم وقایع اتفاقیه از یادداشت قبل تا امروز را مرور کنیم :
۱- مطابق گمانه زنی ها و انتظارات آمار روزانه اعلام شده از سوی سخنگوی وزارت بهداشت در مورد تعداد مبتلایان و درگذشتگان سیر نزولی داشته است و مشوق برگشت به وضعیت قبل از شیوع کرونا و افزایش رفت و آمدهای ضروری و غیر آن در مردم شده است.
۲- بله، بازار لایوهای اینستاگرامی در این شب ها گرم شده ، قرار نیست همه مثل هم فکر کنیم و یا شبیه به هم باشیم ما می‌توانیم نظرات مختلفی داشته باشیم اما در کنار هم زندگی کنیم و حرف یکدیگر را بشنویم این یعنی هم زیستی مسالمت آمیز، حسن آقامیری روحانی خلع لباس شده و احلام خواننده زن خارج از کشور با هم حرف زدند بدون هیچ مشکلی یا رضا صادقی با کامران و هومن هر سه خواننده ، یک اتفاق مهم در جامعه ایرانی
۳- تولیت آستان قدس رضوی و سایر اماکن مذهبی از تهیه دستورالعمل بازگشایی حرم ها در نیمه اردیبهشت ماه خبر دادند تصمیمی منطقی و عادلانه با توجه به بازگشایی سایر صنوف
۴- ماجرای وام یک میلیون تومانی و اعلام لزوم داشتن سیمکارت به نام سرپرستان خانوار که متقاضی وام می باشند متاسفانه منجر به عدم رعایت فاصله گذاری اجتماعی و تجمع مردم در جلوی دفاتر فروش سیمکارت گردیده که می تواند عامل بالقوه گسترش بیماری باشد.
۵- از جمله مزایای شیوع ویروس کرونا و قرنطینه خانگی شکوفا شدن طبع شعر شاعران است که تا قبل از این سودای سرودن چنین اشعاری را نداشتند :
بنازم قدرتت، ناز شستت
شده برچیده بزم مرده خواری
چه ساده گشته رسم سوگواری
نشان دادی که علم از ثروت و مال
بود نیکوتر و بهتر به هر حال …

سخن آخر: شرایط پس از کرونا به چه صورت خواهد شد؟ شکی نیست که سنجش تاثیر کرونا در فروپاشی‌ خیلی از نظام ها و باورها چه در مردم و یا در دولتمردان در ایران و جهان نیاز به فرصت بیشتری دارد چه بسا بزودی تغییرات جدیدی را ببینیم. یقیناً آینده به سمت بحرانی می‌رود که ابعاد زلزله‌ اقتصادی و اجتماعی آن با توجه به بیکاری و کاهش شدید درآمد اقشار ضعیف جامعه فاجعه آمیز خواهد بود. آینده مه آلود است. بنابراین باید خود را برای هر اتفاق غیر منتظره‌ای آماده کنیم.

​کرونا یا فروپاشی

عرصه سوم: تا این لحظه شمار مبتلایان به ویروس کرونا از ۲۱۰۰۰۰۰ نفر عبور کرده که متاسفانه بیش از ۱۳۵ هزار نفر از آنها تا کنون براساس آمار رسمی جان‌شان را از دست داده‌اند. بیش از ۱۰۰ هزار نفر از جانباختگان را اهالی کشورهای آمریکا، ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و انگلستان تشکیل داده‌اند اما این تمام حقیقت نیست، چرا که آمار موجود تنها شامل آمار رسمی دولت‌هاست و نسبت به شفافیت بسیاری از دولت‌ها در ارائه این آمار تردید‌های بسیاری مطرح شده است.

اما چه خبر از ایران؟

یادداشت شماره هشت -۱۶ آوریل ۲۰۲۰
امروز پنج شنبه بیست و هشتم فروردین ۱۳۹۹ می باشد؛ در حالیکه ستاد ملی مقابله با کرونا محدودیت‌ها را کاهش داده شواهد نشان می‌دهند طرح فاصله گذاری اجتماعی که حالا به صورت هوشمند !!! اجرا می‌شود موفق نبوده و نگرانی‌های بیشتری نسبت به آینده وجود دارد. با وجود برخی محدودیت‌های تردد در تهران، اما خیابان‌ها و وسایل نقلیه عمومی پایتخت شلوغ شده و دولت نیز برای جلوگیری از ازدحام جمعیت کار ویژه‌ای انجام نداده و حتی شرکت‌های خصوصی را نیز به نوعی تشویق به آغاز فعالیت می نماید. خبر‌ها از افزایش تعداد مراجعه کنندگان به بیمارستان‌ها حکایت دارد. در ادامه به برخی نکات قابل توجه در این ارتباط می پردازیم :
۱- روحانی به مردم تهران توصیه کرده از وسیله شخصی خود یا تاکسی و اسنپ استفاده کنند که بهتر از وسایل حمل و نقل عمومی است این در حالیست که اکثر کارگران و اقشار کم درآمد جامعه یا فاقد خودرو شخصی بوده یا توان تامین هزینه سوخت و خرید بنزین سه هزار تومنی را ندارند.
۲- با نزدیک شدن به ماه رمضان بحث نحوه فعالیت مساجد و اماکن مذهبی مطرح است که البته نقش غیر قابل انکاری در گسترش بیماری خواهد داشت و از طرفی وضع ممنوعیت یا محدودیت نیز با مخالفت بخش بزرگی از روحانیت مواجه خواهد شد.
۳- نان یا جان یا بازی با شخصیت مردم مسئله این است ؛ در حالیکه بسیاری از کشورهای درگیر با کرونا سهم قابل توجه ای از بودجه یا توان مالی خود را به آسیب دیدگان از بحران اختصاص داده اند؛ سر در گمی مسئولین نظام که ناشی از محدودیتها و شاید دستهای خالی آنها می شود بیشتر بارز شده و انتقادات روز افزون موجب گردید تا دولت روحانی از سود ۱۲ درصدی وام یک میلیون تومانی (۶۳ دلاری) صرف نظر نموده و وام را قرض الحسنه اعلام نماید. با این حال بنظر نگرانی حاکمیت از آشوب سیل گرسنگان بر ترس از کرونا و ابعاد فاجعه آن فائق آمده و به ناچار در دو راهی نان یا جان رای به انتخاب نان بوده است.
۴- اندر احوال خانواده های جانباختگان بسیار غم انگیز است؛ برغم تاکید بر اجرای مراسم غسل و کفن و آداب دفن اسلامی از سوی مراجع دینی برای درگذشتگان کرونا همانند سایر اموات ، لیکن متوفیان بدون غسل و در پوشش پلاستیک و بعضاً بدون حضور خانواده دفن می شوند که این موضوع از حیث روانی آثار سوء بسیاری برای نزدیکان درگذشته دارد.
۵- خبرگزاری مهر یادداشتی از حجت الاسلام قاسم ترخان مدیر گروه تخصصی علوم انسانی قرآنی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه در باره نقش امام زمان در بلای عمومی کرونا منتشر کرده است . او می گوید امام زمان جزئی از عالم است و ممکن است خود به کرونا مبتلا شده باشد و از مردم خواسته برای سلامتی او دعا کنند!
۶- دستگاه کرونا یاب سپاه که از فاصله صد متری ظرف 5 ثانیه ویروس را شناسایی می کند مورد تایید وزارت بهداشت قرار نگرفت، این دستگاه دیروز رونمایی شده بود.

نان یا جان

آیا فاجعه در راهست؟

عرصه سوم: بیش از ۱.۸ میلیون مبتلا و ۱۱۰ هزار کشته، نتیجه جنگی است ویران کننده که در ماه‌های گذشته سراسر کره زمین را فرا گرفته است. بر اساس آمارهای رسمی موجود  بیشتر مبتلایان و کشته شدگان این ویروس تا کنون از کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، اسپانیا، فرانسه و البته آمریکاست که حالا آمار فوتی‌هایش به بیش از ۲۰۰۰ نفر در روز رسیده است.

قرنطینه عمومی در این کشورها اما چالش‌های دیگری را به همراه داشته است که مهمترین آنها، بحث درباره آثار مثبت و منفی آن بر اقتصاد کشورهاست که با گذشت هفته‌ها از آغاز شیوع ویروس کرونا تلاطم‌های سیاسی، اقتصادی و بهداشتی بسیاری را تجربه کرده اند.

اما از ایران چه خبر؟

یادداشت شماره هفت، دریافتی از ایران – یکشنبه ۱۲ آوریل ۲۰۲۰

امروز یکشنبه بیست و چهارم فروردین ۱۳۹۹ است؛ بعد از حدود دو هفته از اعلام شروع طرح فاصله گذاری اجتماعی که

 حالا به فاصله گذاری هوشمند اجتماعی ارتقاء یافته از روز گذشته (23 فروردین) برخی محدودیت‌ها در استان‌ها لغو (استان تهران از 30 فروردین) و مقرر شده اصناف و مشاغل کم ریسک پس از ثبت نام در سامانه سلامت وزارت بهداشت و رعایت تمهیدات بهداشتی نسبت به بازگشایی واحد صنفی یا کارگاه خود اقدام نمایند. در مورد مشاغل پر ریسک بعداً تصمیم گیری و اطلاع رسانی خواهد شد . همچنین مراکز آموزشی به استثناء تحصیلات تکمیلی تا 30 فروردین کماکان تعطیل و برای بعد از آن تاریخ متعاقبا تصمیم گیری خواهد شد ضمناً دانش آموزان از آموزش مجازی استفاده خواهند نمود. سردرگمی عجیبی در همه امور بنظر مشهود است.

۱- اثر کبری یا تصمیم گیری کبری! گویند در دوره استعمار انگلیس در هند (سده 18 میلادی) تعداد مارهای کبری در شهر دهلی رو به تزاید گذاشت حاکمان انگلیسی برای مدیریت بحران برای هر مار مرده که مردم تحویل دهند جایزه نقدی تعیین کردند؛ این تصمیم در ابتدا با تحویل مارهای مرده بسیار زیاد از سوی مردم خیلی موفق بنظر می رسید و همه منتظر بودند که در طول زمان تعداد مارهای کبری کمتر شود اما در نهایت تعجب تعداد مارهای مرده ای که تحویل می شد هر روز بیشتر از قبل بود ؛ بله مردم فقیر دهلی به پرورش مار روی آورده بودند البته این آخر ماجرا نبود و زمانی که دولت اعلام کرد دیگر از جایزه خبری نیست فقرا نیز مارها را رها کرده و وضع از قبل نیز بدتر شد. انشالله بعد از لغو طرح فاصله گذاری هوشمند اینطور نشود …

۲- بخش عمده ای از مردم ایران خویش فرما هستند یعنی خود کارفرمای خود بوده و فاقد پوشش حمایتی می باشند و طبیعی است با اقدامات یک سویه تعطیلی و ممنوع کردن و عدم تامین معاش حداقلی برای آنها از سوی حاکمیت در شرایط بحرانی، تفکر باطلی است که طاقت آنها را طولانی تصور نمود بنابراین در صورت عدم توجه، نافرمانی جمعی دور از انتظار نخواهد بود.

۳- تعیین سبد‌های حمایتی 300 الی 600 هزار تومانی (38 دلاری) یا وام یک میلیون تومانی (63 دلاری) با بهره 12 درصد برای اقشار ضعیف بجای آنکه مرهمی باشد، پاشیدن نمک بر زخم بنظر می‌آید چون فارغ از خنده دار بودن ارقام تعیین شده با واقعیتهای موجود اقتصاد ایران، تا کنون در حد حرف باقی مانده است. البته در کنار این ها قول کمک به مردم مستضعف آمریکا کماکان به قوت خود باقیست.

۴- طرح بسیار هوشمندانه! موضوع احتمال مهار کرونا در اواخر اردیبهشت ماه از سوی آقای حریرچی معاون وزیر بهداشت من را به فکر واداشت؛ چرا که چند روز بعد دوم خرداد ماه همزمان خواهد شد با روز جهانی قدس و راهپیمایی حمایت از مردم مظلوم فلسطین!  شاید قرار است حماسه دوم اسفند ماه ۱۳۹۸یا همان انتخابات مجلس تکرار شود! فاجعه ای دیگر

۵- از جمله مطالب فکاهی جالب توجه در این ایام ارتباط تعطیلی نمازهای جمعه و شعار مرگ بر آمریکا در ایران و بالا رفتن آمار تلفات در آمریکاست، می‌گویند ترامپ از این موضوع بسیار شاکی است  و درخواست برگزاری نماز جمعه در ایران را دارد. همچنین این روزها کلیپی در فضای مجازی از یک فرد روحانی منتشر شده که ادعا می‌کند امام علی در۱۴۰۰ سال پیش فاجعه کرونا را پیش بینی کرده البته بنام کرون … چقدر جالب

۶- گویند مافیا در ایتالیای گرفتار در کرونا به کمک مردم آمده و بسته های معیشتی توزیع میکند؛ از ستاد اجرایی و بنیاد مستضعفان چه خبر…

۷ – در رشت مرگ سه نسل از اعضاء یک خانواده بر اثر ابتلا به ویروس کرونا متشکل از پدر، پسر و نوه 3 ساله صورت پذیرفته است در کنار این موضوع آمارهای رسمی غیر قابل اعتماد از روند ابتلا ، بهبود و فوت در کشور وجود دارد؛ چه باید کرد ….

آیا فاجعه در راهست؟

 

 

ایران زیر سایه کرونا: یادداشت شش

عرصه سوم: نزدیک چهار ماه از اولین روزهای ظهور ویروس کرونا در چین می‌گذرد و حالا تمامی اروپا و امریکا درگیر مبارزه‌از نفس گیر شده‌اند، در ایتالیا شرایط کماکان بحرانی است، با مثبت شدن تست کرونای بوریس جانسن و برخی اعضای کابینه او، شکست سیاست‌های دولت انگلستان در یک ماه گذشته بیش از پیش عیان شد.
در آمریکا تعداد مبتلایان به ۱۰۴ هزار نفر رسیده است، بالاتر از چین و دیگر کشورهای جهان، که حاکی از سرعت شیوع بالای بیماری است.
اما از ایران چه خبر؟ با هم یادداشت دریافتی از مخاطبان‌مان از ایران را می‌خوانیم:امروز نهم فروردین 1399 می باشد؛ بعد از تعلل و مقاومت زیاد دولت برای اعمال کنترل رفت و آمدها در ایام تعطیلات سال نو و ممانعت از موج اول سفرهای نوروزی طرح فاصله گذاری اجتماعی برای اقدام از بامداد روز پنج شنبه هشتم فروردین لغایت پانزدهم فروردین اعلام شد ؛ مقرراتی که می بایست حداقل دو هفته زودتر اجراء می گردید؛ بر این اساس:
۱- صرفا افراد بومی ساکن هر شهر مجاز به ورود آن شهر بوده و ورود افراد غیر ساکن ممنوع است. نحوه شناسایی افراد ساکن و بومی با استفاده از کارت ملی، پلاک خودرو و بیمه نامه خودرو صورت می‌پذیرد.
۲-خروج افراد غیرساکن و مسافر شهرهای محل حضور فعلی برای رفتن به محل سکونت خود بلامانع و بلکه تسریع می‌گردد. این افراد در طول مسیر اجازه ورود به شهرها را نداشته و از کنار گذرها عبور خواهند نمود.مدارس و دانشگاه ها تا پایان زمان طرح تعطیل است.
۳- پارک ها، بوستان ها، تفرجگاه ها، مراکز تفریحی، استخرها و… که محل تجمع افراد هستند تعطیل خواهند بود.
۴-اصناف و مشاغل مشمول مقررات این طرح در قالب گروه بندی سه گانه (گروهی که باید کاملاً فعال باشند ، گروهی که باید تعطیل شوند و گروهی که بر اساس اقتضا و شرایط محلی فعالیت آنها می تواند مجاز باشد) به ، فعالیت می نمایند.
۵- ادارات دولتی برابر بخشنامه صادره معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری استخدامی حداکثر با یک سوم نیروهای اداری و به صورت شیفت بندی خدمات رسانی خواهند نمود.
۶- برگزاری هرگونه مراسم که موجب تجمع افراد شود (اعم از رسمی و غیر رسمی) ممنوع می باشد.
۷- تردد خودروهای امدادی و درمانی، پلیس، حمل بار، کالاها، مایحتاج مردم، سوخت مشمول ممنوعیتها نمی‌گردد. محدودیت حداکثری در جابجایی مسافر با هواپیما، قطار و اتوبوس های بین شهری ضمن اجرای کامل پروتکل های بهداشتی، اعمال می شود.
۸- طرح کنترل های بهداشتی در مبادی خروجی با تشخیص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با مشارکت بسیج، هلال احمر و سایر بخش های ذیربط در نقاط مورد نظر، اجرایی خواهد شد.
۹- ممنوعیت های تعیین شده شامل کارکنان دستگاه های دولتی که محل سکونت آنها با محل کارشان در یک نقطه قرار ندارد نمی گردد و تیم های تشخیصی مستقر در مبادی کنترلی با احراز موضوع نسبت به صدور تردد این دسته از کارمندان اقدام می نمایند.
۱۰- به منظور تضمین اجرای طرح، خودروهای افراد متخلف از این مقررات به مدت یک ماه با اخذ کلیه هزینه های جانبی توقیف می شود. همچنین جریمه نقدی به مبلغ پانصد هزار تومان و پلمپ واحدهای صنفی متخلف با هماهنگی سازمان تعزیرات حکومتی به مدت یک ماه، در دستور کار قرار دارد.
همچنین فهرستی از مشاغلی که نباید تعطیل شوند (از قبیل فروشگاههای موادغذایی و داروخانه ها) و مشاغلی که باید تعطیل شوند (مانند مراکز آموزشی ،خرید از قبیل پوشاک و …) و در نهایت مشاغلی که با محدودیت ارائه خدمات می نمایند (همانند بانکها، هتل ها و …) اعلام شد.
بر اساس خبرهایی که از طریق واتساپ بین مردم رد و بدل می شود اجرای مقررات ظاهراً سختگیرانه بوده و در مبادی ورودی شهرها و اتوبان ها با قرار دادن مانع کنترل صورت می پذیرد.
ادعای دست ساز بودن ویروس کرونا برای ترور ایرانیان از سوی آمریکا امروز با در صدر قرار گرفتن تعداد مبتلایان این کشور و کشورهای اروپای غربی اثبات گر طرح عجولانه این فرضیه بود؛ ای کاش کمی تامل در اعلام نظرها صورت می گرفت.
در ارتباط با مایحتاج و سایر اقلام مورد نیاز مردم به استثناء ماسک و دستکش یکبار مصرف هیچگونه کمبودی مشاهده نمی شود و دولت بخوبی تهیه و توزیع آنها را مدیریت کرده است.
اهم نگرانی مردم فارغ از اصل بیماری و درمان آن در حال حاضر موضوع آسیب های اقتصادی ناشی از تعطیلی کسب و کارها و نامشخص بودن وضعیت تحصیلی فرزندان خود می باشد.

در خانه می مانیم
شنبه ۲۸ مارس ۲۰۲۰

 

ایران زیر سایه کرونا: یادداشت پنج

عرصه سوم: پنجمین یادداشت دریافتی از روزهای قرنطیه را در حالی منتشر می کنیم که بنا بر اعلام حسن روحانی برخی مشاغل تنها تا ۱۵ فروردین تعطیل خواهند بود. در اروپا اما کشورهای خود را برای چندین هفته قرنطیه عمومی آماده می‌کنند.

ایمنی گله‌ای

امروز پنجم فروردین 1399 می باشد؛ بحثی که این روزها در فضای مجازی جلب نظر می کند عدم توجه عده ای از مردم به ماندن در خانه و پرهیز از تردد و سفر غیر ضروری می باشد نکته ای که جای تامل و موشکافی از جهات مختلف دارد :
۱- خاموش باش باد بی نیازی خداوند وزیدن گرفته !!! عطامک جوینی با نثری زیبا حکایتی از تسخیر بخار به دست چنگیز خان مغول دارد :” چنگیز خان پس از فتح بخارا حرمتی بر مسلمانی ننهاد و با اسب به مسجد جامع وارد شد از پی او دیگر مغولان نیز با اسب و یراق جنگی در مسجد منزل کردند و در آن بساط میگساری و طرب فراهم کردند . صندوق های قرآن را بر زمین ریخته و آخور اسبان ساختند. صفحات قرآن زیر سم اسبان پاره پاره می شد و تلخ تر اینکه مشایخ و علما و سادات و مجتهدان شاهد چنین حرمت شکنی بودند در این میان یکی از سادات که از این نادیده ها در عجب بود از خردمندی پرسید: مولانا این چه حالست؟ خردمند پاسخ داد: خاموش باش، باد بی نیازی خداوند است که می وزد ! ” علی طهماسبی پژوهشگر متون مقدس و اسطوره ها سخن این خردمند را این گونه تفسیر می کند : “خداوند نه به این جماعت علما و … نیاز دارد و نه به قرآن ها … ” این حکایت را از این جهت باز گفتم که حال امروز ما شیوع کروناست از قم انگار باز باد بی نیازی خداوند وزیدن گرفته …
۲- پاسخ به این سوال که چرا مردم ایران هشدارها را جدی نمی گیرند و با تمامی تاکیدات بهداشتی راهی سفر و بازارهای شوغ می شوند شاید در این نکته نهفته باشد که ایرانیان فاجعه را بعنوان بخش جدایی ناپذیر از زندگی خود پذیرفته و از قبل با آن خو گرفته اند ؛ بیکاری ، تورم ، سیل و سیلاب، زلزله ، مرگ در جاده های غیر ایمن ، پراید و هزاران مشکل دیگر خوفناک تر از کرونا بنظر می آیند.
۳- برخورد دو گانه حاکمیت نیز از مهمترین علل در تایید این موضوع می باشد؛ در مقابل ستاد ملی مقابله با کرونا به ریاست ظاهری دکتر نمکی وزیر بهداشت که سعی می کند توصیه های سازمان بهداشت جهانی و پلتفرم های بین المللی را در این خصوص ترویج داده و جاری نماید؛ رئیس جمهور محترم بعنوان ریاست واقعی ستاد قرار دارد که اعتقاد به قرنطینه و ایزولاسیون نداشته و طرفدار ایمنی گله ای می باشد؛ در ایمنی گله ای آدم های زیادی میمیرند که برای دولت مزایای خوبی دارد از جمله حذف آدم های ضعیف که هزینه بیمه و درمان دارند و دوم سرعت بخشیدن به خارج شدن از پیک بیماری، تایید این ادعا صحبت های خانم دکتر مهرناز اسدی فوق تخصص ریه و رئیس بخش ریوی بیمارستان امام خمینی در صدا و سیما می باشد که گفتند “کرونا در ایران پاندومی شده پس نگران نباشید همه میگیرند.” این یعنی ترویج بی خیالی ، شکستن قرنطینه و …
۴- فرا افکنی مشکلات ، رویه ای بوده که همیشه مسئولین بعنوان ساده ترین ابزار برای عدم کفایت خود به آن توسل جسته اند، کرونا ساخته دشمن است و تحریم ها مانع دسترسی به دارو و تجهیزات بهداشتی شده اما این بار تئوری توطئه در شرایطی که آمریکا و کشور های اروپایی خود قربانی ویروس کرونا هستند حتی نزدیکان فکری به حلقه حاکمیت را اقناع ننموده است.

در قرنطینه خانگی

 

ایران زیر سایه کرونا: یادداشت چهار

عرصه سوم: چهارمین یادداشت دریافتی را در حالی منتشر می‌کنیم که کماکان ویروس کرونا در جهان قربانی می‌گیرد، چین مدعی است که توانسته با اعمال قرنطینه اجباری شرایط را در ووهان تحت کنترل درآورد، درایران و ایتالیا اما وضعیت بحرانی است، بسیاری از کشورها مرزهای‌شان را به روی دیگران بسته اند و تلاش می‌کنند تا خود را آماده یک مواجهه تاریخی با ویروس کرونا می‌کنند.

امروز دوم فروردین 1399 می باشد؛ برای من همانند بسیاری از ایرانیان سالی متفاوت شروع شده است، امسال خبری از عید دیدنی نیست با استفاده از تلفن و سایر ابزارها از جمله واتساپ به بستگان و دوستان فرا رسیدن سال نو را تبریک گفتم .
اخبار صدا و سیمای جمهوری اسلامی حاکی از این می باشد که عده قابل توجه ای راهی سفر در ایام تعطیلات نوروزی شده اند؛ بر خلاف وعده رئیس ستاد کل نیروهای مسلح مبنی بر کنترل ترددها خبری از وضع مقررات برای کنترل رفت و آمدها نیست؛ بنظر می آید حاکمیت بعد از عبور از بحران آبان و آذر ماه 1398 قصد آن ندارد زمینه دیگری برای درگیری با مردم بوجود آورد و این امر متاسفانه با توجه به عدم توجه کافی بخشی از هموطنان به خطر بزرگ گسترش ویروس می تواند تبعات فاجعه باری بدنبال داشته باشد.
روز گذشته برای تبریک عید با یکی از بستگان شاغل در بخش اداری درمان و بهداشت در شهر دیگری راجع به آمار فوت به دلیل ابتلا به کرونا صحبت داشتم ایشان اظهار می کرد علت فوت برخی از درگذشتگان مبتلا به کووید 19 برای پایین آمدن آمار، نارسایی قلبی یا کلیوی عنوان می شود؛ تا به امروز تعداد فوت بیماری مذکور برابر آمار رسمی 1556 نفر می باشد ولی عموم مردم معتقدند آمار واقعی بیش از این تعداد است.
در آخرین روز سال 1398 محدودیتهای جدیدی از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا تا نیمه فروردین ماه برای کسبه اعلام گردید به این ترتیب مقرر شد به استثناء فروشگاههای مواد غذایی و داروخانه ها سایر اصناف از باز نمودن فروشگاههای خودداری نمایند موضوعی که در روزهای اول تعطیلات رسمی بخودی خود رعایت خواهد شد اما باید دید بعد از آن چه اتفاقی خواهد افتاد؛ بخش بزرگی از بازار به این ترتیب صدمه جدی را متحمل خواهند شد.
امروز در یکی از سایتهای خبری مصاحبه معاون وزیر بهداشت با رسانه ها را مطالعه می کردم ایشان اظهار داشته اند تا قبل از اول اسفند ماه 98 کیت تشخیص کرونا در ایران وجود نداشت !!! به همین علت ما نمی توانستیم به قطعیت تعداد افراد مبتلا را اعلام نماییم !!! ( یعنی نمی شد گفت مشکوک به کرونا ) اما در حال حاضر روند ابتلا در سیزده استان (بدون ذکر نام ) کاهشی شده است .
رئیس جمهور امروز در اولین جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در سال ۹۹ اعلام نموده است که طرحی را که وزیر آموزش و پرورش آورده بود تصویب کردیم که خلاصه آن از این قرار است که اگر شرایط به گونه‌ای باشد که بعد از پایان تعطیلات عید یعنی ۱۶ فروردین‌ماه کار آموزش‌ شروع شود یک ماه به زمان تحصیلات افزوده خواهد شد و اگر دیرتر شود یک مقدار به آن یک ماه اضافه خواهد شد تا به اینجا سرنوشت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان در ابهام بسر می برد از طرفی زمان برگزاری کنکور دانشگاهها نیز بطور نامشخص بعهده تعویق مانده است. همچنین اعلام رضایت از مجموعه اقدامات و اینکه چنانچه بهمین روال پیش رویم شاهد ریشه کن شدن کرونا در کشور خواهیم شد و … ضمناً تعیین مجازات برای افرادی که در این مورد شایعه پراکنی می نمایند.
در خاتمه یادداشت امروز جا دارد از روحیه خوب مردم ایران در مقابله با کرونا و تولید انواع و اقسام کلیپ و جوک در فضای مجازی یاد کنم موضوعی که ایام قرنطینه اجباری در خانه را کمی آسانتر نموده است.

به امید غلبه بر کرونا

 

ایران زیر سایه کرونا: یادداشت سه

عرصه سوم: محمدحسین نظری، مستندسازِ اهل خرم‌آباد، حالا ده روزی است که مادرش را به دلیل ابتلا به کرونا از دست داده است، آنچه در ادامه می‌خوانید، روایت تلخ و تکان‌دهنده‌ای است از آنچه بر او و خانواده‌شان در زمان خاکسپاری رفته که خواندنش، حال هر انسان دغدغه مندی را دگرگون می‌کند. روایتی که این روزها به اشکال مختلف در سراسر کشور در حال تکرار است و چه بسا بازگو کردن و باز نشر آن، باعث تغییری در این فرایند دردناک و بی رحم شود.

عرصه سوم شما را به خواندن این یادداشت دعوت می‌کند: 

خرم آباد. بیمارستان شهدای عشایر. 

مرگ ظاهرا ساعت دو و ده دقیقه بامداد بوده اما تا خواهرم تماس نگرفت، کسی خبر نداد. یکشنبه، تعطیل رسمی بود و بیمارستان خلوت‌تر به نظر می‌رسید. 

برخلاف این همه توصیه‌ها که بیمارستان نروید، برای تسویه و گرفتن جواز دفن، برادرم باید از همه راهروهایی می‌گذشت که محل قرنطینه بیماران کرونایی بود. برای دو سه روز بستری در بخش قرنطینه کرونا با احتساب بیمه، مبلغی هم گرفتند که حالا می‌گویند بیمارستان‌ها نباید بگیرند. اما مهمترین تخلف و بی‌تدبیری همین است که برای تسویه، باید از لابلای بیماران مبتلا به کرونا بگذرید و امضا بگیرید. بیشتر احساس مجرمان را داشتیم تا بلازدگانی مصیبت‌دیده. 

راننده آمبولانسی که از غسالخانه آمده بود از ماشین پیاده نشد و گفت: به من ارتباطی نداره. خودتون برید کلید رو بگیرید. برادرم با نامه‌ای که سرپرستاری داده بود رفت و یک نفر را که به سختی راضی شده بود بیاید، با کلید سردخانه آورد. کارگر خدماتی بود، قفل را باز کرد و دور ایستاد. گفت خودتون جنازه رو شناسایی کنید و بذارید داخل آمبولانس. واضح بود می‌ترسید نزدیک بیاید. حق داشت. راننده آمبولانس هم همینطور. 

جنازه را از روی یک قفسه فلزی برداشتیم گذاشتیم توی تابوت پلاستیکی و بعد داخل آمبولانس. بی‌هیچ تمهید خاصی، لباس ویژه یا محافظی. کسی نظارت نمی‌کرد ما هم چاره‌ای نداشتیم. اصلا برای این کار آماده نبودیم. آمبولانس رفت و ما هم جداگانه، خودمان رو به غسالخانه رساندیم. 

آنجا هم وضعیت همین بود. جنازه را روی دست برداشتیم و گذاشتیم تو سردخانه غسالخانه. یک چسب نواری زدند روی در یخچال و اسم متوفی را نوشتند. مسوول غسالخانه هم از ما می‌ترسید. گفت باید یه قبر بکنید به عمق ۳ متر. این هم شماره گورکن. ۹ حلب آهک هم باید از همین پشت بخرید و زیر و روی جنازه بریزید. برای مرده‌شورها هم دو دست لباس مثل لباس ماهیگیرها بگیرید از آدرسی که خودشان دادند. هر کدام ۲۸۰ هزار تومن و گرنه دست به جنازه نمی‌زدند. 

برادرم با گورکن تماس گرفت. دو و نیم میلیون دستمزد می‌خواست درحالی که دستمزد برای قبر دو طبقه را روی دیوار زده بود سیصد هزار تومن. رفتیم.

از اداره بهداشت تماس گرفتند و نسبت ما را با متوفی پرسیدند. با چند بی‌ربط دیگر. گفتند نباید هیچ مراسمی بگیریم و دو سه نفر بیشتر برای تدفین نباشند. پرسیدم شما کسی رو برای تدفین می‌فرستین؟ شرایط خاصی داره؟ قسم خورد که امکانات ندارن و آدم و ندارن و کسی نمیاد و … هیچی.

فردای همان روز، جنازه را برای تدفین بردیم. حتی روحانی‌ای که معمولا برای نماز هست، نبود. گفتند خودتون یه نفر رو بیارید. عصبانی شدم و گفتم خودم نماز رو می‌خوانم. همین هم شد. یه کاور مسخره هم به همه هزینه‌ها اضافه کردند که وقتی بسته‌اش رو باز می‌کردم پاره شد از بس نازک بود. با برادرها و خواهرها و چهار پنج نفری که بالاخره آمده بودند نماز را خواندیم. جنازه را خودمان توی قبر گذاشتیم. من و خواهر زاده‌ام داخل قبر و برادرها و چند نفر از بیرون. باز بی‌هیچ امکانات ویژه‌ای. نه لباسی، نه پوششی. نه هیچی. 

کفن را از روی صورت مادرم کنار نزدم آخر کدام فرزند روی صورت مادرش آهک می‌ریزد؟ چه خون دلی! چه خون دلی! آخر این کارها را ما باید انجام می‌دادیم؟ اینهمه همه چیز، بی‌صاحب؟ آیین تدفین در میان لرها قیامتی است. هر کس آن را دیده می‌فهمد ما در چه دوزخی بودیم. 

از دو روز قبل، اداره بهداشت چند بار تماس گرفتند و گفتند چون با بیمار در تماس بوده‌اید، خونه بمونید همکاران میان برای تست. بعد از یک هفته هنوز نیامدند. تماس گرفتیم، حتی حضوری رفتیم. بعد از چند بار تعارف و عذرخواهی بالاخره گفتند هیچ امکانی برای تست یا هر کار دیگری ندارند. فقط توصیه‌شان این بود که خانه بمانیم. همین. 

ما مادرمان را یکشنبه هجدهم اسفند، ساعت دو و ده دقیقه بامداد، از دست دادیم. این گزارشی بود از آنچه ما افزون بر بیماری و مرگ مادر، تحمل کردیم. ملتی که نه خوب زندگی می‌کند و نه می‌تواند خوب بمیرد. هیچ شکایتی از هیچ نهادی نیست. ما که می‌دانیم چه خبر است، آنها هم مگر نمی‌دانند؟ به چه کسی، از چه کسی، چه بگوییم؟ یک شماره سه رقمی اعلام کرده‌اند برای شکایت از وضع موجود که مدت‌ها در حال «برقراری تماس با اولین اپراتور آزاد است» و از شکیبایی ما مدام سپاسگزاری می‌کند.

اندوه از دست دادن مادر برای ما دردی است که کهنه نخواهد شد و من اینجا از آن چیزی نمی گویم، اما شاید این شرح حال به دست کسانی برسد تا بیش از این زندگی و مرگ مردمان را خوار و حقیر نشمرند. که ما نیز مردمی هستیم.

محمدحسین نظری
۲۸ اسفند ۱۳۹۸

 

ایران زیر سایه کرونا: یادداشت دو

عرصه سوم:  امروز حدود چهار هفته از اعلام رسمی شیوع ویروس کرونا در ایران می گذرد ، بعد از یک هفته برای خرید مایحتاج عمومی از قرنطینه خانگی با رعایت تمهیدات بهداشتی (دستکش ، ژل ضدعفونی و …) خارج شدم ؛ عبور و مرور ماشین ها در سطح شهر کمتر از قبل شده ولی تحرک مردم برای خرید مواد غذایی و بهداشتی در فروشگاههای بزرگ و زنجیره ای با توجه به توصیه های بهداشتی مبنی بر حضور حداقلی در سطح شهر و مراکز عمومی و همچنین فرا رسیدن سال نو بنحو قابل توجهی افزایش یافته ؛ لازم به ذکر است رعایت اصول بهداشتی و استفاده از تجهیزات پیشگیری توسط فروشندگان و مردم بیشتر از هفته قبل می باشد. تا یادم نرفته بگم بعد از چند هفته کمیاب شدن الکل طبی و ژل ضدعفونی امروز موفق به خرید آنها از داروخانه شدم.
دیشب از طریق واتساپ مطلع شدم برغم بسته شدن در حرم های امام رضا در مشهد و حضرت معصومه در قم عده ای افراطی با تجمع و استفاده از زور درها را شکسته و وارد محوطه شده اند و شعارهایی علیه مسئولین می دهند. امروز صبح خبر از دستگیری تعدادی از این افراد توسط پلیس بود. به این ترتیب برگزاری مراسم عمومی مذهبی از قبیل نماز جمعه و … کماکان تعطیل خواهد بود.
افرادی سرشناسی که درگذشت آنها طی این هفته با بیماری کرونا اعلام شد دکتر فریبرز رئیس‌دانا اقتصاددان چپ‌گرا، نویسنده و پژوهشگر اقتصادی و عضو کانون‌نویسندگان ایران و آیت الله سید هاشم بطحائی گلپایگانی نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری بود، البته شنیدم خانواده دکتر رئیس دانا علت فوت را بیماری دیگری عنوان نموده اند روحش شاد.
از دوستانی که در شرکتهای بزرگ غیر دولتی اشتغال بکار دارند شنیدم به خاطر جلوگیری از گسترش بیماری حسب تصمیمات داخلی این شرکتها چند روز زودتر از پایان سال تعطیل شده و تا نیمه فروردین 1399 بازگشایی نخواهند شد. اما برای دستگاههای دولتی در این خصوص تاکنون تصمیمی اتخاذ نشده است.
در خبرها صحبت از حمایت دولت از اقشار ضعیفی که درآمد آنها با شیوع بیماری کرونا کاهش قابل ملاحظه داشته یا اساساً قطع شده به میان آمده ظاهراً قرار است در قالب کمک مستقیم نقدی اقداماتی هر چند کوچک صورت پذیرد.
امروز نگاهی به پرتال فرودگاههای داخلی انداختم در عموم مسیرها تعداد پروازها کاهش زیادی داشته و بعضاً به کمتر از 50 درصد قبل رسیده است به جرئت می توان گفت از جمله صنایعی که بیشترین آسیب را در این مقطع زمانی متحمل شده و می شوند گردشگری و خدمات پیرامون آن می باشد. البته اندازه گیری خسارت کرونا در بخش های مختلف اقتصاد ایران نیاز به وقت و تخصص بیشتری دارد.
از جمله نکاتی که طی این روزها اسباب تاسف را بوجود آورده درگذشت تعداد زیادی از هموطنان بعلت مصرف الکل صنعتی و تقلبی می باشد مشکلی که از گذشته وجود داشته اما روند آن طی هفته گذشته بی سابقه بوده است.
تا اینجا بیشتر به تاثیر منفی و خسارات کرونا در ایران پرداختیم اما جا دارد به نکات مثبت آن هم بطور خلاصه اشاره کنیم ، در درجه اول کوتاه آمدن شفا و معجزه در برابر ویروس و سپس توسعه اقدامات در راستای گسترش دولت الکترونیک بوده که کمک بزرگی به کاهش مراجعات مردم به سازمانها و دستگاه های دولتی در آینده نزدیک خواهد نمود؛ ضمن آن که چشم انداز کسب و کار فروشگاههای مجازی را هر چند با وجود تحریم ها و … بیش از گذشته مساعد جلوه گر می نماید.

به امید سلامت تمامی مردمان
چهارشنبه ۲۷ اسفند ۹۸
۱۷ مارس ۲۰۲۰

 

ایران زیر سایه کرونا: یادداشت یک

عرصه سوم: با شیوه گسترده ویروس کرونا در اقصی نقاط دنیا و افزایش روزانه مبتلایان به این بیماری در کشور، عرصه سوم تصمیم گرفته است با  انتشار گزارش‌ها و روایت‌های روزانه افراد از مواجهه با کرونا و مصائب آن، فضایی را برای به اشتراک گذاری تجربیات دست ‌اول، روایت‌های آموزنده و ابتکارات خلاقانه و … فراهم آورد. 

آنچه می‌خوانید اولین گزارش دریافتی عرصه سوم در تاریخ پنج‌شنبه ۲۲ اسنفد ۱۳۹۸ است که با عنوان یادداشت شماره یک منتشر می‌شود. 

شما نیز می‌توانید یادداشت‌های زورانه خود را با ما و مخاطبان ما به اشتراک بگذارید، کافی است از طریق ایمیل سردبیر با ما تماس بگیرید.  توجه داشته باشید که:

  • محدودیتی برای تعداد کلمات وجود ندارد.
  • روایت‌ها می‌تواند نوشتاری، صوتی و یا تصویری باشد.
  • انتخاب نام ستون و نام نویسنده (مستعار) به عهده شماست.
  • به جز مواردی که محتوی ارسالی خارج از اصول اخلاقی روزنامه نگاری (به دور اتهام زنی و انتشار اخبار نادرست، ترویج خشونت و تبعیض و نفرت پراکنی) باشد، عرصه سوم دخالتی در محتوی نخواهد داشت. 

ایران زیر سایه کرونا 

یادداشت شماره یک 

امروز یک ماه از روز برگزاری راهپیمایی حکومتی 22 بهمن در سالروز پیروزی انقلاب می‌گذرد ، یادم میاد کشور چین آن روزها سخت درگیر مبارزه با کرونا بود، اینجا مثل همیشه که مردم رویدادها را زودتر از نظام پیش بینی میکنند صحبت این بود که با توجه به ارتباط گسترده تجاری و … با چین حتما کرونا به ایران هم سرایت کرده ولی دولت تا بعد از انجام انتخابات مجلس شورای اسلامی روی آن سرپوش می گذارد؛ صحبتی که به واقعیت پیوست، درست دو روز قبل از انتخابات زمزمه های مختصر و هماهنگی از پیدا شدن انگشت شمار افراد مبتلا به کرونا در رسانه های دولتی آغاز ولی تاکید می شد جای نگرانی نیست تا به این تدبیر انتخابات به خوبی و خوشی برگزار شود .

با پایان انتخابات و اعلام نتایج آن رفته رفته آمارهای رسمی مهندسی شده ابتلاء رو به تزاید گذاشت اما قبل از آن مردم با استفاده از ابزارهای فضای مجازی نظیر واتسآپ و تلگرام همدیگر را در جریان اخبار قرار داده بودند؛ البته خبرهایی که برخی نیز نادرست بودند. اما یکی از این اخبار حکایت از گسترش فوق العاده ویروس کرونا در شهر مذهبی قم در کنار تهران بود مردم می‌گفتند طلبه‌های چینی که در حوزه علمیه قم درس می‌خوانند و رفت و آمد به کشور متبوع دارند ویروس را وارد ایران نموده اند.

حاکمیت که تازه از بحران و شورش های مربوط به افزایش قیمت بنزین در آبان و آذر ماه با تنی خسته بیرون آمده بود از یک طرف ایجاد هرگونه محدودیت در جامعه ( قرنطینه قم ) برای مقابله با گسترش ویروس کرونا را به منزله درگیری مجدد و ایجاد نارضایتی در اقشار جامعه می دید و از سوی دیگر با مقاومت سخت روحانیون قشری مواجه بود که شهر قم را بنا به روایات محل امن و دارالشفاء می دانستند؛ رویایی که خیلی زود درهم شکسته شد.

پس از گذشت یک هفته از انتخابات حالا دیگر موضوع کرونا و شیوع آن در صدر اخبار قرار گرفته بود ولی همچنان دولت مدعی بود که آن را در کنترل دارد، ولی اخبار غیر رسمی و منتشر در فضای مجازی حکایت دیگری داشت شهر قم درگیری سخت با بیماری داشت و بیمارستان ها امکانات کافی نداشتند و تعداد تلفات خیلی بیشتر از آمارهای رسمی می بود.

با افزایش توجهات مردم یک شبه مواد و تجهیزات بهداشتی از قبیل الکل و ژل ضد عفونی کننده و همچنین دستکش یکبار مصرف در فروشگاه نایاب و با قیمت های بسیار زیاد سر از فروش زیرزمینی درآوردند. هیجان خرید اقلام فوق رو به افزایش گذاشت ولی برغم شروع برخوردهای به ظاهر سخت قضایی با محتکرین این موضوع لاینحل باقی مانده است.

یکی از موضوعاتی که در این ایام باعث خنده و تمسخر بین مردم شده است ابتلا برخی مسئولین به کرونا بود افرادی که در صفحات اجتماعی شخصی یا تلویزیون با خنده اعلام می کردند تست آنها مثبت اعلام شده ، این داستان را بین مردم بوجود آورد که دو نوع کرونا داریم یک نوع که مسئولین می گیرند و برای آنها موجب شادابی می شود و نوع دیگر که مردم می گیرند و عاقبت آن مرگ است.

ظرف چند روز و خیلی زودتر از آن چه تصور می شد کرونا شرایطش را به حاکمیت دیکته کرد؛ تبلیغات روحانیون قشری برای پناه بردن از خطر کرونا به اماکن مقدس جایش را به ضرورت کاهش تردد در اماکن شلوغ و پر رفت و آمد از قبیل زیارتگاهها ، مساجد و …داد. با تشکیل ستاد مقابله با کرونا در کشور به ریاست وزیر بهداشت در گام اول برگزاری نماز جمعه در مراکز استان ها متوقف و در گام بعدی نماز روزانه جماعت در مساجد کل کشور و هر گونه اجتماعات ممنوع گردید. خانواده ها هم با شروع بحران از فرستادن فرزندان خود به مدارس و مراکز آموزشی خودداری کردند.

دین اسلام از ابتدا رابطه تیره ای با بعضی چیزها داشته که یکی از مهمترین آنها الکل می باشد اما حالا برای مدتی هم که شده باید دست دوستی داد ؛ بعد از قرن ها مردم صحنه هایی را در تلویزیون دیدند که باورش سخت بود ضد عفونی ضریح مقدس با الکل …

رهبری در پیام تلویزیونی مردم را به آرامش دعوت کرد و موضوع را گذرا عنوان نمود. روزهای بعد صحبت از ابتلاء چند نماینده مجلس و سپس تعطیلی مجلس و جلسات عمومی رهبری منتشر شد .با این حال خبری از تعطیلی ادارات و شرکتها در میان نبود لیکن دولت با تن دادن به عزم مردم برای عدم اعزام فرزندان به مدارس ، کلیه مراکز آموزشی را تا پایان سال تعطیل اعلام کرد.

خبرهای رسیده از استان های قم ، مازندران ، گیلان و تهران حکایت از شیوع گسترده ویروس و عدم امکانات کافی دارد؛ با تعطیلی مدارس برای آن دسته از افراد که مسافر همیشگی شهرهای شمال کشور هستند متاسفانه فرصتی تفریحی فراهم شده است اما در ورودی شهرها مردم محلی با مهمانان درگیر شده و از ورود آنها جلوگیری می نمایند بنظر مردم به این نتیجه رسیده اند که قرنطینه شهرها را خود باید آغاز نمایند. در چنین شرایطی بنا به تصمیم گیری های محلی قرار شده است از ورود مسافر و افراد غیر بومی علی الخصوص در ایام تعطیلات سال نو جلوگیری شود.

کسب و کارهای آزاد با توجه به کاهش رو به تزاید حضور مردم در مراکز خرید به شدت آسیب دیده اند در بازار ایران که بیشتر خریدها بصورت اعتباری انجام می شود صحبت از ورشکستگی خیلی از مشاغل و مغازه داران است .بازار ایران که تحت تاثیر تحریم ها با افزایش قیمت دلار و کاهش ارزش ریال در شرایط تورمی بسر می برد حالا با ورود کرونا دچار چالش رکود شده است که در درجه اول بازاریان را هدف قرار خواهد داد.

در این شرایط دولت به شدت برای در خانه ماندن در سراسر کشور تبلیغ میکند در حالیکه کارگران و کارمندان ملزم به حضور در محل کار بوده و بازاریان نیز کسب و کار آنها که به شدت آسیب دیده در گرو حضور می باشد با این حال عده زیادی از قبیل بازنشستگان و زنان خانه دار که تعداد آنها زیاد می باشد ترجیح داده اند در خانه بمانند و با رعایت تمهیدات بهداشتی برای خرید مایحتاج ضروری از خانه خارج شوند.

پیش بینی عواقب ادامه چنین وضعیتی چندان سخت نمی باشد ، چنانچه به تاریخ و اطراف خود نگاهی بیندازیم بروز ناآرامی های اجتماعی بشدت جامعه ما را تهدید می کند پدیده ای که مشکلاتی بیش از قبل برای مردم بوجود خواهد آورد.

با سپاس
پنج شنبه ۲۲ اسفند ۹۸
۱۲ مارس ۲۰۲۰

پیمایش به بالا